Trampoliini ja turvallisuus – Näin vältät onnettomuudet

Trampoliini ja turvallisuus

Trampoliini kehittää motoriikkaa, parantaa kaikkia lihaksia ja on tehokas urheilun muoto. Muttaylilyönnit ja turvallisuuden vähättely voi johtaa onnettomuuksiin.Olitpa lapsi tai aikuinen, kun nouset trampoliinin päälle on varmaa, että hymy tulee huulille muutaman pompun jälkeen. Ihmiset luontaisesti haluavat kokea uutta ja kokeilla rajojaan.

trampoliinivammoja saavat useimmiten lapset

Yleisimpiä ovat yläraajavammat ja kaularankavammat. Oikein käytettynä trampoliini kuitenkin ehkäisee vammoja, koska se parantaa jäsenten liikkuvuutta ja kehon iskun sietokykyä.

Näin vältät vahingot ja trampoliini onnettomuudet sekä fitness trampoliinin kanssa että lapsen vanhempana.

1 Ihminen kerrallaan trampoliinin päälle

Trampoliini on suunniteltu vain yhdelle henkilölle kerrallaan. Vaikka yhdessä pomppiminen voi tuntua mukavammalta, on se huomattavasti vaarallisempaa, jos trampoliinilla on useampi ihminen. Toinen ihminen voi vahingossa antaa ylimääräistä vauhtia, joka voi johtaa jopa vahingossa trampoliinilta pois lentämiseen. Kannattaa siis suosiolla hyppiä vain yksi kerrallaan.

Tarkista trampoliinin kunto ja tee ylläpitoa (etenkin talven jälkeen)

Trampoliinin jouset sekä verkko, jossa hypitään, ovat kulutustavaraa. Ne eivät kestä ikuisesti, joten niiden kunto tulee tarkistaa säännöllisesti. Yleensä trampoliini kestää 3-5 vuotta.

Trampoliini huonossa kunnossa

Varo reunoja (jalka jousien väliin, suojareunukset, turvaverkko)

Trampoliinin vaarallisin alue on sen reunat. Kun vauhtia on paljon, pienikin virheliike voi olla vaarallinen reunalla pomppiessa. Keskitä siis pomput suosiolla trampoliinin keskustaan.

Pahimmassa tapauksessa jalka voi lipsahtaa trampoliinin jousien väliin, jolloin jalka voi venähtää tai pahimmassa tapauksessa murtua/katketa. Tämän voi kuitenkin estää helposti laittamalla suojareunukset jousien päälle.

Suojareunuksien lisäksi turvaverkot ovat hyvä lisäturva. Näillä estetään mm. trampoliinilta tippuminen.

Voltit tai liian voimakkaat pomput

Miltei jokainen trampoliinilla pomppiva haaveilee varmasti volttien tekemisestä. Etu- ja takaperin voltit ovat ns. ”perustemppuja” trampoliinilla, mutta ne voivat olla hyvin vaarallisia, jos niitä lähtee tekemään väärin. Olethan siis täysin varma taidoistasi, ennen kuin lähdet tekemään voltteja.

Liian voimakkaat pomput voivat olla myös vaarallisia. Pahimmassa tapauksessa pompun jälkeinen alastulo on hallitsematon, joka voi johtaa trampoliinilta tippumiseen ja niskojen taittumiseen.

Ei väsyneenä trampoliinin päälle

Trampoliini on riskialttiimpaa urheilua kuin useat muut lajit, joita voi harrastaa myös väsyneenä. Trampoliinilla kuitenkin tilanteet ovat niin nopeita ja riskit suuria, ettei väsyneenä kananta pomppia missään tapauksessa. Ota mieluummin nokoset tai nuku kunnon yöunet ja mieti pomppimista aamulla uudestaan.

Trampoliini tasaiselle ja tukevalle alustalle (alla ei saa olla mitään)

Trampoliini tulee laittaa AINA tasaiselle ja tukevalle alustalle. Pienikin kaltevuus tai heiluminen voi olla hyvin kohtalokasta. Pahimmassa tapauksessa trampoliinin metalliosat irtoavat toisistaan, joka johtaa trampoliinin romahtamiseen, millä taas voi olla vakavia seurauksia. Älä siis laita esimerkiksi puupalikkaa yhden jalan alle tukemaan trampoliinia vaan laita se suosiollatasaiselle & tukevalle alustalle.

K-6 – ei alle kuusivuotiaille

Trampoliinia ei suositella alle kuusivuotiaille. Alle kuusivuotiaiden koordinaatio on vielä huomattavasti heikommalla tasolla, jonka vuoksi trampoliinilla pomppiminen on heille melko suuri riski. Nuoremmille voi hankkia pienemmän trampoliinin, jossa he voivat treenata hyppimistä ja siirtyä isommalle trampoliinille kuusivuotiaana.

Ei alkoholia ja trampoliinia

Alkoholi ja trampoliini eivät sovi yhteen sitten millään. Ensinnäkin hyppimisestä alkoholin vaikutuksen alaisena tulee herkästi todella huono olo, jonka seurauksen jokainen voi päätellä itse. Tämän lisäksi vakavien onnettomuuksien riski kasvaa alkoholin vaikutuksen alaisena paljon, kun riskejä otetaan herkemmin ja esimerkiksi tyhmänrohkeita temppuja voidaan kokeilla, vaikkei taitotaso riitä niihin.

Siispä jos otat, älä pompi.

Ei Smackdown-liikkeitä eikä mallia nettivideoista

Nettivideoissa näkyvät hurjat temput tai Smackdown-tyyppiset liikkeet ovat yleensä näyteltyjä tilanteita, eikä niitä pidä lähteä kokeilemaan ikinä omalla trampoliinilla. Jätä siis hölmöily suosiolla nettiin ja pompi turvallisesti omalla trampoliinissasi.

Tyhjät taskut

Taskuissa ei kannata pitää mitään, kun hyppii trampoliinilla. Kaatuessasi tai tahallaan pompatessasi esimerkiksi kyljelleen taskussa olevat tavarat voivat sattua jalkoihin ja ne saattavat mennä rikki. Hajonnut kännykkä on melko kallis hinta huvista trampoliinilla. Tyhjennä siis taskusi ennen trampoliinille menoa.

Älä hyppää trampoliinilta maalle (kova tärähdys)

Trampoliinilta voi olla iso houkutus hypätä maalle. Ilmalento tuntuu kiehtovalta ajatukselta, mutta lopputulos on usein todella karu. Murtunut jalka ei ole mikään harvinaisuus, jos trampoliinilta hypätään suoraan kovalle maalle. Kehosi tottuu trampoliinilla joustavuuteen ja maalle pompatessa sen kovuus voi tulla yllätyksenä.

Pompi siis vain trampoliinilla – älä pois siitä tai sille.

Halpa trampoliin

Trampoliineissakin pätee tuttu laki – halvalla on hyvin vaikea saada hyvää. Laatu näkyy mm. trampoliinin kestävyydessä, jousien jännitteen pysymisessä, kankaan tuntumassa sekä esimerkiksi putkiin ilmestyvässä ruosteessa. Halvempi trampoliini voi siis pitkässä juoksussa tulla huomattavasti kalliimmaksi, kun joudut pahimmassa tapauksessa ostamaan toisen ja jopakolmannen trampoliinin sinä aikana, mitä hinnakkaampi olisi kestänyt. Mieti siis tarkkaan missäkohdin säästät ja säästätkö siten ollenkaan.

Scroll to Top