Kevät tuo tullessaan leskenlehdet, kesärenkaat, lyhyemmät hameenhelmat ja trampoliinit. Kaikki lapset rakastavat trampoliineja, ja kun tieto trampoliinilla hyppimisen terveysvaikutuksista on alkanut tavoittaa aikuisiakin, on trampoliineista tullut koko perheen harrastus. Kaukana ovat ajat, kun trampoliineihin suhtauduttiin yksinomaan lasten leluna, ja esimerkiksi turvallisuusseikat ohitettiin ylimalkaisesti. Trampoliinit olivat suhteellisen kalliita, ja jos jollakin perheellä tällaiseen oli varaa, sitä käytettiin usein koko kulmakunnan lasten voimin.
Trampoliinilla hyppivät sekaisin isot ja pienet, ja vahinkojakin sattui – mustelmia, haavoja, venähdyksiä ja jopa aivotärähdyksiä. Tänä päivänä vaarat tajutaan paremmin, ja sitä kautta ne osataan myös ennaltaehkäistä tehokkaammin. Trampoliinilla hyppimistä vahditaan, eikä trampoliinille päästetä kuin yksi lapsi – tai aikuinen – kerrallaan. Jopa Nasa on linjannut, että trampoliinilla hyppiminen on 70 % tehokkaampaa kuin hölkkääminen, joten trampoliinille jonottavat villepetterin ja niinacaritan kanssa myös isä ja isoäiti.
Paljonko trampoliini maksaa?
Trampoliinin saa halvimmillaan hieman alle 200 eurolla. Tällä hinnalla voi odottaa saavansa noin kolme metriä halkaisijaltaan olevan halpistrampoliinin, mikä varmasti välttää satunnaiseen käyttöön. Kalleimmat trampoliinit, eli jättitrampoliinit, tempputrampoliinit ja maatrampoliinit maksavat jopa 1300 euroa. Trampoliinin voi sulauttaa pihalleen maastokuvioisilla reunapehmusteilla, tai sitten trampoliinin reunapehmusteen värin voi valita lasten tai oman lempivärin perusteella – on esimerkiksi pinkkejä reunapehmusteita.
Kuten sanottu, nykyään osataan kiinnittää paremmin huomiota trampoliinilla hyppimisen riskeihin. Vammat ja pipit johtuvat yleensä siitä, että trampoliinilla on ollut monta hyppijää yhtä aikaa, tai siitä, että joku on pudonnut trampoliinilta. Siksi aikuisen tehtävä on valvoa, ettei trampoliinilla ole kuin yksi hyppijä kerrallaan, ja trampoliinit myydään lähes aina turvaverkon kanssa, mikä ehkäisee putoamisia. Yksi tarpeellinen lisävaruste on trampoliinilta poistumista helpottava väline, nimittäin trampoliinitikkaat. Trampoliinilta ei saisi hypätä alas, sillä se on riskialtista.
Lisävarusteilla huokeankin trampoliinin voi tuunata mieleisekseen. Jos lapset alkavat valittaa, ettei heidän trampoliinillaan pääse hyppäämään niin korkealle kuin kavereiden trampoliinilla, ja että itse asiassa koko laite on ihan tylsä, tulee hyppelyyn uutta säpinää vaikkapa noin satasen maksavalla trampoliinilaudalla tai trampoliiniin kiinnitettävällä koripallokorilla. Trampoliinin ylle voi rakennettavaksi voi myös ostaa erityisen teltan, jolloin siitä tulee vaikka päiväunipaikka.
Hieman alle kahdella sadalla eurolla saa tavaratalosta noin 3 metriä halkaisijaltaan olevan suojaverkollisen trampoliinin, missä on kestävät, noin 18 cm pitkät jouset ja 4 galvanoitua jalkaa. Tällainen trampoliini kestää noin 150-kiloisen hyppijän peruspomput ja -temput kesästä toiseen.
Laadukkaimmissa trampoliineissa on pidemmät jouset, ja jousissa on suurempi esijännitys – tämä takaa sen, että jouset kestävät pidempään ja sietävät enemmän kuormitusta. Lukuisilla pitkillä jousilla saadaan aikaan korkeampia hyppyjä. Jousien pituuden tulisi olla ainakin 21,5 cm. Laadukkaimpien trampoliinien runko on lujempi ja painavampi. Jos hyppymaton luvataan olevan ympärivuotista käyttöä kestävä, trampoliini on erityisen laadukas ja kestävä. Kalliimmissa trampoliineissa on paksu ja leveä pehmuste, täydellinen varaosasaatavuus ja pitkä takuu. Rungolle voi odottaa saavansa 10 vuoden takuun, hyppymatolle 5 vuoden ja reunapehmusteelle kolmen vuoden takuun, kun ostaa trampoliininsa trampoliinien erikoisliikkeestä.
Trampoliinien erikoisliikkeessä kolmen metrin halkaisijalla ja turvakehällä varustettu perustrampoliini maksaa noin 400 euroa. Tyylikkäät yksityiskohdat miellyttävät silmää, ja tekevät trampoliinista entistä turvallisemman. Seuraava hintaluokka, 500–700 euroa, tarkoittaa trampoliinia, missä on vielä paremmat mahdollisuudet temppuilla. Lähes 4 metriä halkaisijaa, erikoisjouset ja vahva teräsrunko luovat turvalliset puitteet esimerkiksi selälleen- ja mahalleen-hypyille.
Jos trampoliinin halkaisijan pitää olla yli 4 metriä, kuuluu trampoliini jo hintaluokkaan 700–900 euroa. Tällaisissa trampoliineissa pitää olla vähintään 96 pitkää, kestävää erikoisjousta, jotta hypyt onnistuvat pehmeästi ja ilmavasti. Tähän hintaluokkaan kuuluvat myös maatrampoliinit, mitkä upotetaan maahan. Tähän hintaluokkaan kuuluvat myös maatrampoliinit, mitkä upotetaan maahan. Maatrampoliineja pidetään turvallisimpina kuin perinteisiä trampoliineja, ja lisäksi ne eivät lähde niin helposti tuulen mukaan.
Yli 4,5 metrin halkaisijalla varustetut, erikoisjousitetut trampoliinit maksavat jo noin 1300 euroa, mutta ne kestävät ympärivuotista käyttöä ollen taatusti kestävämpiä kuin halpisversiot. Jos taas uskot, että lastesi (tai itsesi) trampoliini-into ei kestä kovin kauaa eikä trampoliinin tarvitse taipua temppuihin, on parinsadan euron tramppa ihan hyvä valinta.