
Trampoliini on erinomainen liikunta- ja harrastusväline, mutta ei ole samantekevää, miten sitä käytetään ja miten trampoliinilla hypitään. Trampoliineilla sattuu vuosittain monia pikku vahinkoja ja onnettomuuksia, joista suurin osa olisi ollut vältettävissä noudattamalla trampoliinin käyttöohjeita ja ”trampoliinietikettiä”. Trampoliini on siis mainettaan huomattavasti turvallisempi, jos trampoliini on varusteltu oikein – eli trampoliinin lisäksi on hankittu myös trampoliinin reunapehmuste –, trampoliini on asennettu tukevasti, ja trampoliinilla hyppii vain yksi kerrallaan.
Trampoliinietiketti on hyvä ottaa haltuun
Trampoliinia pidetään usein lastenvahtina, jolle muksut voi komentaa siksi aikaa, kun vanhemmat tekevät töitä tai esimerkiksi siivoavat. Olisi kuitenkin hyvä, että joku aikuinen olisi vahtimassa lapsia aina, kun nämä pomppivat trampoliinilla. On suuri kiusaus nousta trampoliinille yhtä aikaa. Esimerkiksi sellainen leikki on ollut takavuosina varsin suosittu, missä yksi lapsi makaa trampoliinilla, ja toinen koettaa saada makaava lasta lennähtämään mahdollisimman korkealle ilmaan hyppimällä itse vieressä ihan olan takaa. Trampoliinille ei kuitenkaan saisi nousta kuin yksi lapsi tai aikuinen kerrallaan, koska törmääminen tai toisen päälle kaatuminen voi aiheuttaa loukkaantumisia.
Osa trampoliinilla sattuvista onnettomuuksista liittyy trampoliinilta putoamiseen. Tämän takia trampoliinit myydään nykyään lähes aina turvaverkon kera. Jos vanhassa trampoliinissa ei turvaverkkoa ole, kannattaa sellainen ilman muuta hankkia, sillä trampoliinilta pudotessa voisi satuttaa itsensä ikävästi.
Lisäksi lapsille (toisinaan myös aikuisille) tulee opettaa, ettei trampoliinilla kannata hyppiä heti sateen jälkeen, kun hyppymaton pinta on liukas. Trampoliinilta kannattaa siivota pois kaikki lehdet, mitkä ovat kastuttuaan erityisen liukkaita, eikä rikkinäistä trampoliinia kannata käyttää lainkaan. Vielä ennen trampoliinille kipuamista on hyvä tyhjentää taskuista kaikki esineet ja huolehtia takin vetoketju kiinni – näin minimoidaan kaikki pienimmätkin haavat ja mustelmat.
Liian väsyneenä ei ole hyvä enää hyppiä, sillä loukkaantumisvaara on silloin suurempi heikentyneen tasapainon vuoksi. Temppujen opettelemisen suhteen kannattaa edetä rauhallisesti. Ensin tulee ottaa haltuun hyvä perushyppytekniikka. Kaikki voltit, kuperkeikat ja muut temput on turvallisinta opetella ammattilaisen valvonnassa, esimerkiksi ohjatuilla ryhmäliikuntatunneilla, joita muutamat Suomessa sijaitsevat trampoliinihallit järjestävät.
Trampoliinin reunapehmuste on tärkeä turvallisuustekijä
Kuten edellä jo mainittiin, on trampoliinin turvaverkko erittäin tärkeä turvallisuusvaruste, mutta myös trampoliinin reunasuoja on olennaisen tärkeä osa turvallista trampoliiniharrastusta. Trampoliinin reunapehmuste kiinnitetään trampoliinin runkoputkiin. Reunapehmusteen tärkein tehtävä on suojata pomppijoita trampoliinin jousilta ja runkoputkilta, jos sattuu virhearviointi, ja hyppy päättyykin jousien eikä hyppymaton päälle. Varsinkin pieni lapsi voisi joutua jousien väliin, mutta myös isompi hyppijä voi satuttaa itsensä, jos mikään ei pehmusta iskeytymistä jousien päälle.
Kun trampoliini otetaan käyttöön keväällä, on aikuisen tehtävä varmistaa, että trampoliinin reunasuoja on ehjä ja oikein asennettu. Reunapehmusteen kuntoa kannatta seurailla myös pitkin kesää, sillä auringon UV-säteet, sateet ja kova käyttö kuluttavat reunapehmusteen kuntoa ja voivat saada sen repeytymään. Mikäli reunapehmuste on vaurioitunut, ei onneksi tarvitse vaihtaa koko trampoliinia, sillä reunasuojia myydään erikseen trampoliinien varaosia kauppaavissa liikkeissä. Laadukkaat trampoliinien reunapehmusteet ovat paksuja ja PVC-päällysteisiä, jolloin ne kestävät säitä erittäin hyvin. On myös trampoliineja, joita voi käyttää ympäri vuoden. Tällaisissa trampoliineissa on myös ympärivuotiseen käyttöön sopivat reunapehmusteet, joissa saattaa olla jopa viiden vuoden takuu.

Trampoliinin reunapehmusteella on toinenkin tärkeä tehtävä, sillä se suojaa trampoliinin jousia kosteudelta ja roskilta. Jousien uusiminen on suhteellisen kova homma, joten ne kannattaa pitää suojassa ja siten pitkäikäisinä. Jos jouset ovat kovassa käytössä, ne saattavat kulua ja vaatia uusimista. Myös se kuluttaa jousia, jos trampoliinia säilytetään ulkona, ja sen pinnalle kertyvää lumikuormaa ei poisteta. Hyvin huolletun ja säilytetyn trampoliinin kuluvimpia osia ovat kuitenkin hyppymatto ja reunapehmuste. Hyppymattoihin myydään paikkaussarjoja, ja tietenkin markkinoilta löytyy myös varamattoja.
Muita trampoliinin turvallisuuden varmistavia lisävarusteita ovat trampoliinitikkaat. Tikkaita myöten trampoliinille on helppo kivuta, ja ennen kaikkea ne auttavat turvallisessa poistumisessa trampoliinin päältä. Markkinoille tuntuu tulevan koko ajan lisää trampoliiniharrastusvälineitä, joilla pomppimista voi monipuolistaa, ja pitää yllä kiinnostusta tähän erittäin kehittävään ja terveelliseen liikuntamuotoon. Kun trampoliinietiketti on hallussa ja trampoliinissa on riittävät turvavarusteet, voidaan ostaa vaikkapa koripallokori tai pomppulauta.