Trampoliinin varaosat

Trampoliinin varaosat

Trampoliini on jo suuren suosion kerännyt leikkipaikka perheiden pihoilla. Se toimii hurjan hauskana välineenä niin nuorille, kuin jo ikää kartuttaneimmille leikkimielisille aikuisille.

Tärkeimmät trampoliinin turva- ja lisävarusteet

Trampoliinia hankittaessa haluat kuitenkin pitää huolta turvallisuudesta, jotta leikkihetkiä ei varjostaisi turhat riskit. Tärkein suojavaruste on varmasti trampoliinin turvaverkko, joka asennetaan trampoliinin ympärille luoden ikään kuin kevyen “aitauksen” ympärille, jotta sieltä ei pääse tippumaan. Trampoliinin suojaverkko on tärkeä, käyttää sitä sitten lapset tai aikuiset, aina voi sattua pieni virhearviointi. Trampoliini on kuitenkin yleensä noin metrin korkeudella, joten hyppyjen lomassa putoamismatka saattaisi olla peräti kaksi tai jopa kolmekin metriä. Asenna siis Trampoliinin suojaverkko, jotta sen käyttäjät voivat huoletta ja turvallisesti nauttia ajastansa.

Trampoliinin reunapehmuste

Toinen oleellinen tarvike on trampoliinin reunapehmuste, joka tulee reunoilla olevien jousien päälle. Tämä on kuluvampia osia jonka hankit trampoliiniin, joten varmista, että hankit kestävän ja hyvälaatuisen. Sen tarkoitus on pitää jouset suojassa mm. kosteudelta ja roskilta, sekä välttää hyppijän lipsahtamaista jousien välin. Erittäin tärkeä varsinkin meidän kovissa sää olosuhteissa ja hyvin huollettuna trampoliini itsessäänkin on pitkäikäisempi. Jos jostain syystä jousi sattuu hajoamaan tai kulumaan, niin niitä saa hankittua.

Tikapuut

Hyvä lisävaruste on hankkia myös tikapuut, jotta trampoliiniin sisääntulo ja poistuminen helpottuu. Trampoliinilta ei pidä hypätä alas. Jos hyppijät ovat jo isompia niin on mahdollista hankkia myös benji-setti trampoliinille. Silloin trampoliinin reunoille asennetaan kaksi tukirautaa, joista lähtee köydet, jotka yhdistyy keskellä oleviin valjaisiin. Erilaiset volttihyppy harjoittelut ovat huomattavasti turvallisempia tämän lisäosan kanssa. Myös hypyt hieman korkeammalle tulevat mahdollisiksi. Muista käyttää suojaverkkoa myös benji-setin kanssa.uusia yksittäisinä.

Trampoliini teltta

Trampoliiniin on mahdollista hankkia myös trampoliini teltta, joka asetetaan suoraan trampoliinin pinnalle. Kesähelteillä se toimii oivallisena suojana auringolta ja hyvä paikka viettää vaikka päiväunia tai lukuhetkiä suojassa kesken kuuman kesäpäivän. Perheen pienemmät lapset mahtuvat leikkimään teltassa.

Liian väsyneenä ei ole hyvä enää hyppiä, sillä loukkaantumisvaara on silloin suurempi heikentyneen tasapainon vuoksi. Temppujen opettelemisen suhteen kannattaa edetä rauhallisesti. Ensin tulee ottaa haltuun hyvä perushyppytekniikka. Kaikki voltit, kuperkeikat ja muut temput on turvallisinta opetella ammattilaisen valvonnassa, esimerkiksi ohjatuilla ryhmäliikuntatunneilla, joita muutamat Suomessa sijaitsevat trampoliinihallit järjestävät.

Suojapeitteet ja pressut

Saatavilla on myös edullisia suojapeitteitä trampoliinin päälle suojaamaan hyppimisosaa roskaantumiselta ja kastumiselta. Helppo tapa pitää leikkipaikka siistinä. Markkinoilla on myös erilaisia lisäosia trampoliiniin mm. Koripallokori, trampoliinilauta ja varustepusseja tavaroille. Saat varmasti tuunattua teidän käyttöön sopivan trampoliinin niin pienille, kuin isommille lapsille.

Varmista vielä trampoliini ostoksia tehdessäsi, että kaikki lisäosat sopivat juuri sinun valitsemallesi trampoliinille. Tai voit ostaa valmiin setin, jossa tulee kaikki tarvittava.  Valitse trampoliinin paikaksi tasainen kohta ja niin, että ympärillä ei ole mitään vahingollisia asioita esim. Isoja kiviä, puun oksia, seiniä, yms. Trampoliinin jalat tulee aina kiinnittää maahan silloinkin, jos se siirretään eri kohtaan. Tarkista trampoliinin kunto säännöllisesti ja erityisesti talven jälkeen, jos jokin osa menee rikki niin vaihda se uuteen ennen kuin hyppijät pääsevät käyttämään trampoliinia uudestaan.

Ole myös vastuullinen trampoliinin käytössä, jotta voidaan välttyä onnettomuuksilta. Trampoliinissa tulee hyppiä vain yksi kerrallaan ja aikuisen valvonnassa. Jos hyppijöitä on kaksi tai enemmän, on vaarana tippua toisen päälle tai hyppimisestä voi tulla hallitsematonta ja siten aiheuttaa loukkaantumisia.  Trampoliinilla ei tule hyppiä liian pitkään ja väsyneenä, jolloin tasapaino on heikentynyt. Saat lopetettua hyppimisen joustamalla polvia. Älä hypi sateella, koska trampoliinin pinta on liukas. Harjoittele aluksi ihan perus hyppyjä. Voltit, kuperkeikat yms. tulee opetella ohjatussa ryhmäliikunnassa.

Nämä seikat mielessä pitäen, mukavia trampoliinihetkiä turvallisesti.

Scroll to Top